Beton – více než jen stavební materiál

Minima Design | Beton – více než jen stavební materiál

Oblíbený materiál má mnoho podob

Beton je jedním ze stěžejním materiálů moderního stavebního průmyslu a najdeme jej téměř všude, kam naše oko dohlédne. Jeho využití je v dnešní době opravdu velmi široké. Může se  samozřejmě jednat o stavební konstrukce, ale dále též i menší prvky jako nejrůznější druhy nábytku, obkladový materiál, dekorační desky, lavice, menší doplňkové předměty do interiéru jako vázy, talíře, misky, květináče, ale i ty nejdrobnější předměty, jako jsou například šperky.

Nejedná se však o žádný převratný objev poslední doby, historie tohoto skvělého materiálu je daleko delší a zajímavější, než si většina z nás uvědomuje. Pouze pro představu se první směsi tohoto typu používaly již ve starověkém Egyptě a poté ve starověkém Římě. Jedním z nejúžasnějších příkladů využití betonu této éry je obrovská kopule Pantheonu, antického chrámu vystavěného v Římě a dle mého názoru jedné z nejúžasnějších staveb starověku.

Z technického hlediska se jedná o kompozitní materiál, tedy takový, který vzniká smícháním více typů vstupních surovin. Konkrétně jde v případě betonu o směs pojiva (cement), plniva (typicky štěrk nebo obdobný typ kameniva) a vody. Na jednu stranu si každý z nás umí beton představit jako hrubý konstrukční materiál, na kterém není nic patřičně estetického.

Ale právě jeho zmíněná hrubost je to, co ho činí atraktivním. Jeho krása, spočívající v jeho přirozené nedokonalosti, zvýrazněné tu a tam přítomnou prasklinkou a nepravidelným povrchem, se krásně doplňuje se dřevem a obklady v teplých barvách a výborně vyniká především v kontrastu s hladkými a čistě působícími plochami. Tímto vnáší do minimalistického interiéru potřebnou dávku surovosti a přirozenosti.

Beton nemusí působit pouze hrubě a chladně, existuje řada postupů, jak jeho přirozený vzhled ještě dodatečně vylepšit. Může být leštěn až do vysokého lesku a využit k výrobě velmi efektních podlahových ploch. Jeho přírodní šedou barvu lze probarvováním za použití různých příměsí měnit téměř bez omezení. Jedná se zkrátka o velmi všestranný materiál, se kterým je pro každého architekta i designéra radost pracovat.

My se myšlenkou využití betonu při výrobě nejrůznějších interiérových prvků zabýváme již delší dobu. S tímto materiálem experimentujeme a pracujeme rádi a již velmi brzy Vám budeme moci představit nejnovější přírůstky v naší produktové řadě. Bude se jednat o minimalisticky laděné police, stojany a květináče, vyrobené z betonu, které se budou hodit do všech moderních interiérů, ale také exteriérů.

Zpět do Blogu