NÁBYTEK NA MÍRU vs. KUSOVÝ NÁBYTEK

Minima Design | NÁBYTEK NA MÍRU vs. KUSOVÝ NÁBYTEK

Možná také stojíte před otázkou, zda do interiéru volit vybavení vyrobené na míru nebo vybavení kusové dostupné na trhu…
Nelze všeobecně říci, k čemu se přiklánět, vybavení je potřeba vždy vybírat vzhledem k aktuálním a individuálním požadavkům a možnostem. V článku zhodnotíme výhody a nevýhody obou kategorií.

ZAKÁZKOVÝ NÁBYTEK NA MÍRU

Obrovskou výhodou je především nekonečná variabilita a možnosti. Dnes lze vyrobit opravdu téměř cokoli. Jste-li omezení prostorem, atypickým tvarem místnosti, chcete-li originální tvary, design, barvy, materiály a vzhled… u vyráběného nábytku na zakázku nic z toho není problém! Samozřejmě zásadním faktorem jsou finance a volba správného výrobce.

Truhláři používají kvalitní materiál a kování, jelikož za výrobek následně ručí několik let. Kromě standardního deskového materiálu dokáží zajistit a zpracovat i doplňkové materiály jako např. sklo, zrcadla, umělý kámen, kamenné desky atd…

Záleží na výrobci, ale většina z nich má cit pro detail. Na rozdíl od kusového nábytku, který je většinou vyráběn strojově ve velkém, stále se jedná v převaze o ruční práci. Kvalitní šikovný truhlář dokáže vytvořit krásné detaily, které nikdy na žádném kousku z klasických obchodních řetězců neuvidíte. Často mají své originální postupy, zpracování a jedinečné detaily.

Jelikož se jedná o zakázkovou práci, každý projekt je originálem, podle toho také výsledek stojí. Cena je závislá na složitosti prostoru a specifikacích návrhu. Pro sestavení cenové nabídky potřebuje truhlář vycházet z návrhu se všemi podrobnostmi.

Všeobecně vzhledem k vytíženosti ve stavebnictví a nedostatku řemeslníků, je i toto řemeslo dosti vytížené. Není neobvyklé čekat na výrobu nábytku i několik měsíců. Plánujete-li tedy v nejbližší době vybavit si Vaše interiéry nábytkem vyrobeným dle Vašich představ, podnikněte první kroky co nejdříve a zavčas.

Radíme raději chvíli vyčkat, být trpěliví a zaplatit si za kvalitu, ale jednat pouze s ověřenými výrobci! Pokažené výsledky nebo nekonečné čekání Vás stojí další peníze a nervy. Rádi doporučíme naše ověřené dodavatele, můžete se na nás obrátit 🙂

KUSOVÝ NÁBYTEK DOSTUPNÝ NA TRHU

U kusového nábytku většinou nelze využít takové variability jako u zakázkového. Musíte se smířit s tím, že tento nábytek nebude lícovat, nebude zarovnaný s jiným prvkem v místnosti, nebude přiléhat ke stropu nebo stěně nebo v prostoru vzniknou zbytečné prázdné rozestupy a hluchá místa. Kusový nábytek je vhodný spíše jako volně stojící prvek v prostoru nebo jako doplněk.

Co se týká materiálu a kování, záleží pouze na výrobci! Proto si vždy ověřujte, z jakého materiálu a kování je Váš vybraný kousek vyroben. Jedná-li se o sériovou výrobu, zpravidla se šetří právě na materiálu a kování, ale to neznamená, že nemůže být vyhovující, jen určitě snese menší zátěž a bude se chovat spíše jako spotřební. Jedná-li se o dílenskou výrobu, produkty mají vlastnosti jako zakázkový výrobek, každopádně to pocítíte i na ceně, protože ruční práce bude vždy cennější než strojní.

To samé platí s detaily! Prioritou sériové výroby je především kvantita, proto u těchto produktů nehledejte nijak propracované detaily… Důležitým detailem jsou hrany nábytku, které jsou místem, kde vznikají většinou první závady. U levnějšího nábytku se používají tenké málo odolné hrany, kvalitnější jsou tvrdé plastové. Ověřte si také, že jsou hrany dobře přilepené.

Cena kusového nábytku je taktéž závislá na tom, jak a z čeho byl produkt vyroben. Jak jsme již zmiňovali, nábytek vyráběný v obrovských objemech je cenově mnohem dostupnější právě z toho důvodu, že práci odvádí stroje, je ušetřeno na materiálech a kování. Za poctivou a kvalitní ruční práci si prostě musíte připlatit…

Obrovskou výhodou je dostupnost. Kusový nábytek je většinou dostupný buď ihned nebo do několika týdnů.

I kusovým nábytkem lze hezky vybavit interiér. Jen je potřeba mít velmi dobře promyšlené rozmístění a návaznosti, abyste eliminovali problémy, o kterých jsme se zmiňovali. Ověřte si materiál a detaily. Můžete si tak zařídit prostor velmi rychle a levně.

Na trhu je spoustu dodavatelů a výrobců interiérového vybavení a nábytku. Objemem asi stále vedou velké obchodní řetězce jako IKEA, ASKO, SCONTO, JYSK atd.
Dále jsou to menší dodavatelé (provozující převážně e-shopy), někteří se zaměřují na levnější nábytek, někteří naopak na kvalitu a design. Zde nabízíme přehled některých, se kterými máme sami zkušenost:

MAXI-POSTELE – prodejce kvalitního nábytku, nejen postelí
NÁBYTEK FORLIVING.CZ– široký výběr, sortiment všeho druhu, příjemné ceny
PRIMAŽIDLE.CZ – e-shop zaměřený především na židle do všech typů prostorů
DONA-SHOP – nábytek všeho druhu za dobré ceny
ALIEXPRESS – vyplatí se při nákupu menších nábytkových kousků spíše doplňků, ale lze vybrat opravdu hezké kousky
EBAY.COM – na stejném principu jako Aliexpress
DESIGNOVÝ NÁBYTEK.CZ – náš oblíbený, opravdu moc hezký sortiment za rozumné ceny
BIGHOME.CZ – cenově dostupný hezký nábytek
BUTLERS.CZ – mají opravdu moc hezké a kvalitní designové kousky
DECORONLINE.CZ – designové kvalitní kousky dle současných trendů
DEKORHOME.CZ
ESHOPIST.CZ
JENA-NABYTEK.CZ – široký výběr, příjemné ceny
HOMEIN.CZ
NABYTEK-HELCEL.CZ – hezký nábytek za rozumné ceny
KARE-SHOP.CZ – nadstandardní kvalita a design
KARTELLSHOP.CZ – italský designový nábytek
LINODESIGN.CZ – vysoce kvalitní designový nábytek, kvalitní dodavatel
TMNABYTEK.CZ
NAKUP-NABYTEK.CZ – cenově dostupný nábytek
SIKO.CZ – kromě koupelnového zařízení nabízejí i nábytek
XXXLutz.cz
BONAMI.CZ – šikovný vyhledavač produktů
MUZZA.CZ – mladý e-shop s krásnými designovkami

Zpět do Blogu