PODLAHA – ZÁKLAD KAŽDÉHO PROSTORU

Minima Design | PODLAHA – ZÁKLAD KAŽDÉHO PROSTORU

Podlahy jsou základ bydlení a v podstatě každého pobytového prostoru. Na podlahu – zvolený materiál v interiéru potom dále navazuje spoustu dalších prvků. Při návrhu interiéru volba materiálu podlahy dále rozhoduje o výběru nábytkových dekorů, dlažeb a obkladů, dekoračních maleb nebo stěrek. Správná volba materiálu a odstínu podlahy má také vliv na to, jak na Vás prostor bude působit a jak se v něm budete cítit.
Světlá podlaha opticky prostor nafukuje, otevírá a osvěžuje. Vyniknou na ní potom skvěle prvky v tmavších barvách a dekorech. Střední tóny nesou většinou přírodní dekory, podlaha působí přirozeně. Tmavá podlaha pocitově uzemňuje a utlumuje, je ale potřeba ji používat opatrně především v malých prostorách.

Na trhu je obrovský výběr a množství různých typů a materiálů podlah. Nastíníme některé z nich….

Dřevěné podlahy

Nemají a asi nikdy nebudou mít konkurenci co se týká vzhledu. Dřevo pod nohama nás doprovází od počátku historie. Zvuk a pocit pod chodidly, když došlápnete, je prostě nenahraditelný. Dřevěné podlahy mohou být provedeny ze skládaných prken, do módy se vracejí vlysy a parkety nebo mohou být skládány z různých jiných tvarů. Našim oblíbeným je vzor rybí kosti neboli chevron, který vypadá jako novodobá obdoba parket, působí luxusně až zámecky a úžasně vypadá ve všech interiérech. Jednotlivé dřevěné dílce se do sebe zacvakávají a lepí se na rovný podklad.

Vinylové podlahy

Jsou hitem posledních let. Jedná se o dílce – lamely z materiálu PVC, které je lisováno buď na elastický nebo pevný podklad. Obrovskou výhodou je snadná pokládka a případná oprava. Materiál je velmi příjemný pro chůzi i na boso, je měkký, takže akusticky výhodný a taktéž jeho cena je velmi příjemná. Výběr je dekorů je opravdu široký a s novými trendy přibývají nové dekory i pro vinylové podlahy.

PVC v rolích

Jedná se v podstatě o podobný materiál jako předchozí typ, jen se vyrábí v rolích. Lisuje se na elastickou, gumovou nebo textilní podložku, která má většinou akustickou funkci. Do prostoru se pokládá v rolích na lepidlo a případné spoje se svařují. Výhodou je potom absence spár. Taktéž jako u vinylových podlah, výběr dekorů je téměř nekonečný.

Linoleum

Podobně jako předchozí podlahy jsou vyráběné v rolích, ale linoleum je přírodní materiál z obnovitelných materiálů. Má skvělé hygienické a antialergenní vlastnosti, je měkké a příjemné pro chůzi na boso.

Laminátové podlahy

Tyto podlahy jsou skládané z jednotlivých desek. Desky jsou z dřevotřísky vysoké hustoty, proto jsou velmi tvrdé a odolné. Na povrchu je laminátový povrch, který udává vzhled podlahy. Pod tento typ krytiny je nutné vkládat měkkou podložku, která akusticky podlahu utlumí. Výběr dekorů je opět velmi široký a cena je velmi příjemná.

Koberce

Jsou příjemným řešením do prostorů, kde chceme vytvořit útulný pocit, pomohou také s akustikou prostoru. Koberce se vyrábí s různou délkou vlasu, kterou je potřeba vybírat s ohledem na účel místnosti a praktičnost. Na zatěžované podlahy jsou určeny zátěžové koberce, které jsou velmi praktické na údržbu. Koberec může být použit také jen jako doplněk prostoru v malém kusu.

Ostatní druhy podlah

Jedna velká kapitola sama o sobě jsou keramické dlažby, kterým budeme venovat článek někdy příště. Zajímavým typem podlah jsou kamenné koberce, které jsou v podstatě mixem kamínků a pryskyřice. Úžasně praktické a nádherně vypadající jsou lité epoxidové nebo polyuretanové podlahy. Za zmínku stojí i korkové podlahy.

Při vybírání podlah nezapomeňte správně vybrat soklové a přechodové lišty. Doporučujeme vybírat buď v dekoru podlahy nebo v bílém dekoru, který potom krásně splyne se stěnami většinou v bílé výmalbě, a vynikne tak plocha podlahy.

Vybíráte zrovna podlahu pro Vaše nové interiéry, rekonstrukci, kancelář, obchod, ordinaci, kavárnu nebo jen třeba pokojíček?
My jsme si oblíbili prodejnu Podlahy Zapletal v Kroměříži, jejíž interiér je zhotoven dle našeho návrhu. Objevíte tam nejnovější materiály a dekory podlah, mimojiné i náš oblíbený dekor chevron na dřevěné podlaze. Kromě toho musíte vidět krásné mechové stěny nebo navštívit odpočinkový koutek s motivem lesa.
Rádi se Vám v prodejně budeme věnovat a poradíme s designem a vzhledem podlahy. Tato konzultace je od nás zdarma. Kontaktujte nás!

K příležitosti otevření nové prodejny můžete získat slevu 10% na zakoupení podlah. Stáhněte si a vytiskněte voucher. Pro uplatnění slevy je nutné předložit poukaz ve studiu při výběru materiálu.

Zpět do Blogu